header image
Geschiedenis

 

Wij werden in 2011 gecontacteerd door een ancien die toevallig op onze website stootte. Het gaat hier om Frans De Ridder, Vice-praeses 1968-1970 van IVERTO. In een oude doos heeft hij “nog vele foto’s van de doop, oude exemplaren van het clubblad en nog veel meer”. Natuurlijk interesseerde ons dit ten zeerste. Vervolgens heeft Frans De Ridder een geschiedenis neergepend van het ontstaan van het Rijksinstituut voor vertalers en tolken en dus ook van IVERTO:

 

” De afgelopen maand heb ik één en ander op papier gezet. Ook heb ik de nodige foto ‘s, documenten en materialen opgezocht en ingescand en/of toegezonden gekregen.

De tekst heb ik laten controleren door twee medestudenten uit die tijd: een Vlaamse student  (Jacques Francois) en een andere Nederlandse student (Rob de Vreede). Beide zaten in een hogere beginjaren dan ik, t.w. 1965 en 1966. Dankzij hun medewerking is het document uitgebreider en betrouwbaarder dan ik alleen had kunnen produceren. Wij denken dat de geschiedenis van Iverto én het Instituut voor Vertalers en Tolken over de periode 1965-1972 voor een flink deel helder is geworden. Het is misschien goed te beseffen dat die periode juist het begin was van de Nederlandstalige afdeling. De periode daarvoor was uitsluitend Franstalig. Het document bevat heel wat namen. Zowel van docenten als van studenten. Niet alle studenten achter genoemde namen zullen de eindstreep gehaald hebben, maar worden toch genoemd. Allen hebben immers bijgedragen tot wat de school nu is en zijn deel van de geschiedenis. Wij hopen dat jullie het document als geheel op jullie site onder de aandacht willen brengen. Het kan er toe leiden dat oud-studenten die gaan ‘google-en’ op “Iverto” en de geschiedenis op de site teruglezen deze zullen aanvullen en/of verbeteren. Misschien leidt publicatie er wel toe dat ook de tijd ná 1972 beter in beeld wordt gebracht. Idealiter onstaat er dan een totaal tijdsbeeld van een opleiding die dan misschien wel niet uniek is, maar wel heel bijzonder is geweest en -maar dat weten jullie beter- nog steeds heel bijzonder is.”

 

In de komende maanden zullen wij het verhaal van Frans De Ridder en zijn metgezellen zo getrouw mogelijk op deze pagina trachten weer te geven.


Vice lint

 

Doopdiploma

 

De tolken betogen

de tolken betogen

Bierpetje

Oude Iverto klak

 

Nacht der tolken

 

op wandel

Bij manneken pis

 

Met de politie

 

In 2007 kregen we bevestiging ivm het ontstaan van Iverto. Van de doopmeester 2007-2008 van STI (onze Franstalige tegenhanger) kregen we een stuk tekst toegestuurd waarin onze gezamenlijke geschiedenis in een subjectief relaas stond neergeschreven. De originele tekst is hier te vinden en werd vertaald door Laurent Cornil (Vice-Praeses 2008-2009, 2010-2011)


In 1960 wordt de technische staatshogeschool (school voor vrouwelijke secretaresseopleiding, van korte cyclus) geboren uit een school voor kinésitherapie. De talenafdeling van deze school wordt gespecialiseerd en uitgebreid naar een sectie voor vertalers en tolken die gemengd en tweetalig is. De studiecyclus van de (toekomstige) vertalers en tolken wordt vastgelegd op 4 jaar. Het is in deze scharnierperiode dat ik er mijn eerste stappen zet, snakkend naar studies en Fuiven (Ja, ja, deze kunnen effectief samengaan!)

Op initiatief van de studenten van de Nederlandstalige afdeling, ontwikkelt er zich een studentenkring met de naam IVERTO (afkorting voor “Instituut voor Vertalers en Tolken”). Vanaf het begin staat de kring open voor de Franstaligen en de statuten die in mijn tijd golden vermelden dat, om het evenwicht te bewaren, de Vice-praeses nooit van de zelfde landstaal mocht zijn als de Praeses. IVERTO kiest voor de kleuren wit-blauw-geel (wit en blauw voor de verenigde naties, blauw en geel voor de Europese unie). De klak, die geïnspireerd en gekopieerd is van de ULB klak, draagt een driehoek(!) met de letters STI (School for Translators & Interpreters). Enkel de praeses – en dit enkel op zeldzame gebeurtenissen – draagt een lint met de kleuren van de kring. De dopen zijn “braaf”: verf en tondeuse worden zelden gebruikt.

Vanaf oktober 1963 neem ik enthousiast deel aan de activiteiten van de kring, die hoofdzakelijk recreatief zijn. Aan het begin van het academiejaar 1964 – 1965 heb ik een goede plaats in het doopcomité en in maart 1965 word ik aangesteld als “schachtenmeester” en “zedenmeester”!

In oktober 1965 ontmoet Rudolf Remy, onze vertegenwoordiger bij MUBEF (Mouvement des universitaires belges d’expression française), de vertegenwoordiger van ICHEC (Universitaire opleidingen Management, Handelsingenieur en Licenciaat handelswetenschappen in Woluwe) die hem zegt: “onze doop vindt volgende week dinsdag plaats: stuur eens een delegatie”. Wanneer ik hiervan hoor wil ik meteen meegaan en ben ik heel blij over deze opening op de wereld van fuiven en feesten. We leefden immers in een gesloten circuit met weinig of geen contact met de andere hogescholen, laat staan met de universiteiten.

Op de dag in kwestie trok ik naar de achterzaal van de « Taverne de la Bascule ». Ik droeg een jeans en een oude pull en viel wat uit de boot. Inderdaad, Mevr De Henau, de “old school” directrice, verplicht het dragen van een vestje en een das voor de jongens en aan de jonge dames werd gevraagd om niet naar de lessen te komen in een lange broek. Ik sloeg erin, maar niet zonder moeite, om Jean-Pierre Schyns en Raymond Verboomen (praeses van IVERTO) aan hun drukke bezigheden te onttrekken en weg waren we, onderweg naar de doop…

Verlegen en gekunsteld, twijfelend om onze klak op te zetten bij al die kaloten, verbaasden mijn twee kompanen iedereen met hun “bourgeois” tenue. We bleven op een afstand. Een lid van het praesidium nodigde ons uit om op de eerste rij te gaan zitten, bij de andere delegaties die togas, linten en “vleks”(medailles) droegen. Raymond herkent er een oude schoolkameraad: Eddy Delahaye, die mijn peter zou worden bij ASMO (Academicus Sancti Michaëlis Ordo). Wanneer de Doopmeester aankondigd dat “De volgende schacht wordt geschonken aan de STI delegatie”, doen Jean-Pierre en Raymond hun vestje uit, leggen ze het netjes op hun stoel, en treden we de arena binnen.

 

Voor mij was dit de dag van de révélatie. Hoe kunnen klakken nu feesten samen met kaloten, waarom worden er gekleurde toga’s in verschillende modellen gedragen in plaats van smerige labojassen!?

 

Ik begin dus duchtig de doop voor te bereiden en nodigde natuurlijk vertegenwoordigers uit van UDECHEC (Union des étudiants de l’ICHEC) en van de delegaties (allemaal katholiek) waarmee we hebben gesympathiseerd. Voor de eerste keer zouden we uitvoerig gebruik maken van verf en van andere middelen die tot dan taboe waren op het instituut voor vertalers en tolken. Voor de eerste keer vroegen we aan de schachten om een badpak te dragen en zich door het slijk te rollen!

 

Raymond Verboomen, praeses van IVERTO, was zijn lint kwijtgeraakt bij een iets te zatte avond en ik heb dan maar zo vlug mogelijk linten laten maken in de kleuren van de club voor alle leden van het praesidium. Voor mezelf heb ik met een oude kiel een soort mini toga geïmproviseerd. Er kwam heel wat volk af op de doop: Er moesten zelfs enkele individuen worden gekalmeerd – allemaal mannen – die opgewonden werden door het zicht van de schachtinnen in bikini! Het was dus een groot succes.

Ik was gefascineerd door de “verenigingen met kleuren”, waarvan ik enkele dagen daarvoor nog niets afwist, en ik liet me op 13 november 1965 dopen bij « l’Ordre Académique de Saint-Michel », samen met Hubert Toubeau (hij was schachtenkoning/bierkoning bij IVERTO en ik Schachtentemmer !)

 

In het academiejaar 1965-1966 is er een « splitsing » sfeer binnen het hoger onderwijs en de Vlamingen van IVERTO voelen zich ondervertegenwoordigd (er bleef maar één Vlaams lid meer over) en scheiden zich af. Zij stichten: “Vlaamse Club IVERTO”, gebruiken de kleuren zwart, geel en blauw (de Verenigde Naties maken plaats voor de Volksunie) en hernemen voor het grootste deel de statuten van het oude, unitaire IVERTO. De administratieve afscheiding vindt plaats in 1968.

Na deze gebeurtenissen, beslissen we om de ontbinding van IVERTO onder ogen te zien en de voorlopige naam STI aan te nemen die al op onze klakken staat geschreven. We hernemen de statuten van wijlen IVERTO en we passen ze aan, aan de nieuwe omstandigheden.

Read the Comments

[ # 164202 ] Comment from Annie [27 april 2016 14:32, 14:32]

Admissions made after workplace hours (after 6.00pm), throughout weekend, and on public holidays will likely be handled at the A&E Service.

[ # 164452 ] Comment from dallas criminal defense lawyer [1 mei 2016 20:46, 20:46]

I do agree with all the ideas you’ve introduced on your post.
They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the
posts are too brief for starters. May you please prolong them a bit
from next time? Thanks for the post.

[ # 164499 ] Comment from the keto diet bodybuilding [3 mei 2016 12:02, 12:02]

This is an android beguilement and a routine measure of individuals are getting a charge out of joining in this gameplay.

You should send Jordan Hembrough out to look for your 5.
Ever since that it was launched in 2012, Ruzzle has increasingly
gain in popularity in various countries, surpassing even Zynga.

[ # 164554 ] Comment from Janet [5 mei 2016 00:12, 00:12]

The term is used frequently as a tool for promoting a better lifestyle.
Nevertheless, the downside of these jobs, most of them part time, is
that they frequently do not come with benefits or health
insurance. Faith is knowing there is an order and unity to life, a sense of wholeness and connectedness with something larger than oneself.

[ # 164633 ] Comment from best online store [7 mei 2016 22:50, 22:50]

Sometimes it is seen that the newly-wedded couples land up entirely with useless gifts that are really of no use.
Australian consumers are actively seeking goods worldwide.
These home hold stuffs take account of quantity of table and
chair, kitchen items, a family car or van, and almost every major thing which
you see across your house like refrigerator and washing machine.

[ # 164660 ] Comment from promovouchers.tumblr.com [8 mei 2016 17:56, 17:56]

First, check the ‘song’ tickbox right next to your play button. For me
personally, I have always had a particular fondness for
the moon. Following some drum beats, the herald would shout out the proclamations.

[ # 164739 ] Comment from shortener website [10 mei 2016 22:25, 22:25]

You only need to list down the possible domain names you would want to
register then patiently search the internet for possible domain availabilities.
Putting the two of them together – Debbie Russell – I learned that
there are 195 of us in the United States. There are a range of other registrars about –
I personally use and recommend Moniker.

[ # 164754 ] Comment from Vernita [11 mei 2016 06:40, 06:40]

Diz numeroso se como no interior de elevado atualidade vamos
aconselhar nesse post os benefícios tristeza
chimarrão comprovados considerando a robustez.

[ # 164759 ] Comment from video games today 2day [11 mei 2016 08:46, 08:46]

Very good article. I will be dealing with a few of these issues as well..

[ # 164762 ] Comment from Dale [11 mei 2016 10:22, 10:22]

Eventually you’ll capitulate, and kid yourself that it doesn’t matter
anymore. For a motorcyclist, helmets are one of the most important considerations of all the safety
concerns. As much as I try to acquiesce with his commands, I fall
short.

[ # 164883 ] Comment from Sherlyn [15 mei 2016 19:46, 19:46]

O ocorre por justificação da discurso a anos dentre filmes bem
como novelas em que parte os galantes que fazem assim mesmo relevante ficam
junto com a mulher nem vivem felizes para o resto da vida.

[ # 164901 ] Comment from the stars of kovan condos [16 mei 2016 02:47, 02:47]

Real Estate Agent Services – Personally checking out agents in the area can help you
come across the most suitable apartment units for rent.
He really goes the extra mile to do research and to understand
more of what his clients want. The tallest residential building at present is in Australia and its height is 323 meters.

[ # 164920 ] Comment from merchant credit card processing [16 mei 2016 21:37, 21:37]

Hi there, this weekend is good in support of me, since this point in time i am reading this great educational article here at my home.

[ # 164994 ] Comment from Tonya [19 mei 2016 09:04, 09:04]

Os aeradores além do mais justo utilizados naquele outros processos a que ponto Passagem
com Voláteis tal e qual Gases no entanto Solventes, Oxidação do
que Robusto, Esfriamento de Efluentes, Misturador Irregular.

[ # 165009 ] Comment from article writing [19 mei 2016 20:43, 20:43]

I am not the very best writer however I am a very good writer so
I thought I may use my expertise annd get higher as I go.
Well, I wrotee tree articles – all of which were accepted
-then today I go browsing to put in writing another article annd my account is locked out
stating that my scoee is too low.

[ # 165068 ] Comment from window cleaner sunshine coast [21 mei 2016 05:59, 05:59]

Everything is very open with a very clear explanation of the issues.
It was truly informative. Your site is extremely helpful.
Many thanks for sharing!

[ # 165230 ] Comment from Hungry Shark World Gold Free [25 mei 2016 17:52, 17:52]

Also, it is necessary to mention that you don’t need to root your Android device or jailbreak your
iOS gadget.

[ # 165364 ] Comment from small business websites [29 mei 2016 22:42, 22:42]

It’s truly a great and useful piece of info. I am satisfied
that you simply shared this helpful information with us.
Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

[ # 165463 ] Comment from サエル [1 juni 2016 10:45, 10:45]

I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across
a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about.

I’m very happy that I came across this in my hunt for something relating to this.

[ # 165466 ] Comment from american lifestyle magazine [1 juni 2016 11:51, 11:51]

Right here is the right web site for anyone who
would like to understand this topic. You understand
a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really
would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for many years.
Excellent stuff, just excellent!

[ # 165542 ] Comment from tiotoovafil1981.wordpress.com [4 juni 2016 03:13, 03:13]

Or ʏou should utilize the optionally available chest belt (included)
to obtain continuous heart rates.

[ # 165556 ] Comment from clash royale hack [4 juni 2016 17:52, 17:52]

As you can see, they have invested a lot of money so that they could get the Star Wars license and now they
have to get their money’s worth. But if you are a beginner,
simply do your best to match story elements to this structure.
And the only way to offset these price tags is to gain a wider audience for the films.

[ # 165557 ] Comment from bathroom humor [4 juni 2016 18:05, 18:05]

You need to choose a lawyer that you will feel comfortable discussing all of the details of your case.
John Glazer enjoys educating consumers of Montgomery County
Pa concerning the personal injury legal process. Also, it is important to quickly give your personal injury attorney
all the information you have about the case, including details on your injuries
and the accident.

[ # 165577 ] Comment from soundcloud [5 juni 2016 07:59, 07:59]

You will find someone in the world who loves your sound.
Tennis was born aboard Alaina Moore and Patrick Riley’s nearly seven-month sailing trip.
Thanks to Facebook’s major update to its Open Graph platform, users can take
part in friends’ activities in real time instead of
clicking ‘Like’ on videos, articles and posts about what your friends enjoy.

[ # 165578 ] Comment from best printer [5 juni 2016 08:53, 08:53]

Individuals will need to consider what features they need that are essential and then look for a device in their price range
with those features. Many multifunction printers however are not ideal because they don’t serve all purposes well.
Finding the best inkjet in one printing device could be very hard since there
are lots of good models so that you can pick from.

[ # 165586 ] Comment from best cheap mountain bikes under 200 [5 juni 2016 10:32, 10:32]

Traditional bike shop pannier systems do not have the strength or size to support full elk quarters.
What about a “Primos”, or, “The Claw” type blow sling that hangs over the shoulder.
Some years ago, a few mountain bike enthusiasts straped on headlamps, then headed to the Corral Trail.

[ # 165593 ] Comment from discount coupon websites [5 juni 2016 13:02, 13:02]

Of course, this is a common occurrence among couples who are receiving some difficult
time putting their trust in their partners Carters Coupons and selected to check out some references
before hiring anyone to do the their job discounts coupons My love for the piano started
when I was just 5yrs old atlanta aquarium discount coupons you borrow one book from someone along with could
borrow one of yours deals of the day This also adds just a little exercise to the
equation coupon code You can find many of people services for
free, which makes it the perfect choice for your webmaster
on the low cash airline Discount Coupons

[ # 166095 ] Comment from Dolly [1 juli 2016 04:18, 04:18]

Howady I am so excited I found your web site, I really found you by mistake, while I was looking on Gokgle for something else,
Anyhow I am here now and would just like to sayy kudops for a remarkable post and a all round
thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the
moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have
time I will bee back to read a great deal more, Please do keep up the great work.

[ # 168348 ] Comment from best lesbian porn tube [21 maart 2017 04:33, 04:33]

This article provides clear idea designed for the new viewers of blogging, that
really how to do blogging and site-building.

[ # 168920 ] Comment from Harga Huawei GR5 [22 juni 2017 05:52, 05:52]

You just need to swipe up and down until you achieve the relevant affects.

You do not know how hackers could use all your personal information against you.
A very smart motorized base for your smartphone camera that automatically pans,
rotates, and tilts.

Write a comment

<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://findingresult.com/?dn=lumpen.pw&fp=3xgyl4uuxR1zzE%2FIIoQCjQKW7CaAR5JJq2Iuhf28qvpTqFiNEhTxXvQTYpCrjqeLCGlbtN2PrB3rD9X5drPdKQ%3D%3D&prvtof=WLIrUjeAy7rhCoT6uCzNJbznZxGzf60MVeaYmZyPmi0%3D&poru=eC45zd%2B0h5RbX9d9H02yBYju7CrCweR%2FrS70OCTFKwF3yXUUljb3UsaZOP6LVTS7zbgpGu8qf5wnEvfON85UQ7uROrWnopPCD4qTUT%2FQgUJrUdWuToySwEzWfuWEvNXU&_glst=2&rpid=9POBXPF21">Click here to proceed</a>. </body>